umni voting chatbot

Чатботът – безпристрастен социолог по време на протести

БНР София отрази с интервю по темата пускането на чатбот за сондиране на общественото мнение от Umni само 24 часа след първото гласуване на граждани в него.

Чатботът като платформа за обществено мнение дава еднаква възможност на всички, които искат да споделят какво мислят – с няколко клика, денонощно. До него има достъп потенциално много по-голяма аудитория, защото е във Фейсбук Месинджър, и може да се разпространи много по-бързо защото се споделя лесно, без да се ангажира времето на хора за такава рутинна дейност като интервюта по телефона. Важна характеристика на този иначе съвсем простичък чатбот е възможността за обратна връзка с готови резултати – в реално време!

Използването на чатботове за обществено полезни задачи не е ново. Чатботовете-анкети се използват от бизнеси, от неправителствени или държавни организации за събиране на информация по обществено значими теми и обратна връзка от гражданите. През пролетта в разгара на епидемията в медиите се появиха много публикации за КОВИД 19 чатботове, които информираха хората какво се случва и как да се предпазват. Има множество чатботове-обучители, които са създадени за да повишат интереса на хората към някаква важна тема като например проблемите на различни групи хора, опазването на околната среда, на застрашени животински видове, и други.

За да споделите своето мнение за протестите в страната през чатбота на Umni, влезте в бота на този линк: https://m.me/yes.or.not.bot

Чатботът – безпристрастен социолог по време на протести

Радио София - Радиокафе: Радио „София“ (БНР)

Статията е видяна 111 пъти